Cukier – substancja, której unikają zdrowo odżywiający się ludzie oraz ci, którzy chcą schudnąć. Czy jednak rzeczywiście jest się czego bać? Czy cukier szkodzi? W tym przypadku bardzo trudno wysunąć jednoznaczną odpowiedź. Cukier bywa bardzo szkodliwy, ale niekoniecznie musi taki być.
Czym właściwie jest cukier?
Mówiąc o cukrze, najczęściej ma się na myśli klasyczny biały cukier stołowy, wykonywany przeważnie z buraków cukrowych (rzadziej z trzciny cukrowej). Inaczej mówiąc jest to sacharoza, czyli dwucukier. Sacharozę tworzą dwie cząsteczki łączone wiązaniem glikozydowym – cząsteczka glukozy oraz cząsteczka fruktozy.
Już na tej podstawie można zobaczyć, że tak naprawdę cukier kryje się w produktach powszechnie uznawanych za zdrowe. Fruktoza gości głównie w owocach i to w dość dużych ilościach, podczas gdy glukozę organizm sam sobie wytwarza wskutek rozkładania węglowodanów (i to zarówno tych prostych, jak i złożonych). Tak naprawdę praktycznie nie da się całkowicie wyeliminować cukru z diety, a już na pewno byłoby to bardzo ciężkie. Mimo wszystko nie należy z nim przesadzać. Spożywany w większych ilościach nie będzie niczym dobrym dla żadnego organizmu.
Ciemna strona cukru
W tym momencie lekarze i dietetycy są zgodni co do tego, że cukier jest jednym z podstawowych czynników doprowadzających do otyłości. To składnik wysokokaloryczny, występujący w dużych ilościach głównie w niezdrowych produktach, które często prowadzą do tycia. Produkty obfitujące w ten związek błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi, ale problem jest taki, że ten poziom równie szybko spada, przez co niemalże chwilę po zjedzeniu czekoladki czy batonika człowiek znów jest głodny i nabiera szczególne ochoty na słodkie przysmaki. Zaburzenia związane z poziomem glukozy we krwi są też ściśle związane z gospodarką insulinową. Ciągłe wahania cukru prowadzą do zaburzeń w wydzielaniu insuliny i insulinooporności, a koniec końców nawet do rozwoju cukrzycy typu II. Nadmierna ilość cukru w diecie może też prowadzić do próchnicy, stanów zapalnych skóry czy zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet i znacznie poważniejszych chorób.
Dawka czyni truciznę
„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” – te słowa idealnie obrazują działanie niemalże wszystkich substancji, w tym także i cukru. W zdrowej diecie znajdzie się miejsce nawet dla czekolady czy domowego ciasta. Z takimi produktami nie należy po prostu przesadzać. Mogą być one wyłącznie niewielkim dodatkiem do zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Wtedy nawet cukier nikomu nie zaszkodzi.