Choć prowadzenie zdrowego trybu życia nie zawsze jest proste, ważne, aby zadbać przynajmniej o zbilansowaną dietę. To podstawowy krok do zachowania dobrego samopoczucia oraz odpowiedniej porcji witamin. Posiłki warto wzbogacać o takie składniki, które będą mieć na nas najlepszy wpływ. Z tego powodu ważne będzie wprowadzenie do swojej diety jajek. Przyjrzyjmy się ich zaletom i sprawdźmy, dlaczego warto je jeść.
Cenne wartości odżywcze
Choć część minerałów i witamin przyswajamy bez większego kłopotu dzięki spożywaniu naszych posiłków, warto poszerzyć swoją wiedzę na temat odpowiedniej diety. Aby zapewnić prawidłowe wartości odżywcze swojemu organizmowi, należy wiedzieć, w jakich produktach ich szukać. Pomocna może okazać się wizyta u dietetyka. Jednak wystarczy także samodzielne zgromadzenie podstawowych informacji na temat dobrego żywienia, jeśli nie doświadczamy większych problemów zdrowotnych. Duży wpływ na wzbogacenie naszej diety będą miały jajka, które posiadają cenne składniki odżywcze. Ich spożywanie zapewnia naszemu organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jeśli chcesz się przekonać, dlaczego warto wzbogacić nimi swoją dietę, zobacz, jakie jeszcze posiada jajko wartości odżywcze. Dzięki temu produktowi dostarczymy sobie m.in. selen, który wspiera układ odpornościowy, czy witaminę B2 ułatwiającą trawienie. Dodatkowo zadbamy także o wygląd swoich włosów i paznokci dzięki zawartości cennej biotyny, więc możemy zrezygnować z przyjmowania różnych suplementów. Warto wiedzieć, że spożywanie jajek zaleca się również osobom cierpiącym na anemię, ponieważ znajdziemy w nich żelazo, które jest szczególnie ważne dla borykających się z tym problemem zdrowotnym.
Źródło białka
Prawidłowo zbilansowaną dietę buduje się na bazie zróżnicowanych produktów bogatych m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe, cenne witaminy czy białko. Niedobór potrzebnych dla człowieka składników prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Przykładowo przyjmowanie zbyt małej ilości białka uniemożliwia rozwój organizmowi, zatrzymuje procesy odpornościowe, a także zaburza funkcjonowanie mózgu. Dbanie o odpowiednie dawki powinno być dla nas szczególnie ważne z uwagi na to, że organizm człowieka nie posiada zdolności gromadzenia zapasów białka. Należy pilnować takiego zapotrzebowania zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży, dzieci, którym zapewni to prawidłowy rozwój, a także aktywnych sportowców. Pełnowartościowym (czyli o wysokiej wartości biologicznej) źródłem białka będą właśnie jajka.
Wpływ na układ krążenia
Choć początkowo jajka były postrzegane wyłącznie jako źródło złego cholesterolu, badania z 2018 roku wykazały, że włączenie ich do swojej diety ma pozytywny wpływ na zmniejszanie ryzyka wystąpienia udaru i chorób sercowo-naczyniowych. Okazało się, że osoby, które spożywały ich mniejsze ilości, posiadały wyższe stężenie szkodliwych związków we krwi, a niższe tych korzystnych. Ponadto jajka nie podnoszą bezpośrednio poziomu cholesterolu. Z tego powodu nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nie jadły ich np. osoby borykające się z otyłością, nadciśnieniem oraz cierpiące na cukrzycę. Ponadto jajka zawierają m.in. lecytynę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi. Co ciekawe, cholesterol znajdziemy tylko w żółtku, jednak zneutralizujemy jego zły wpływ, spożywając je razem z białkiem. Warto przy tym zaznaczyć, że kluczem jest jednak umiarkowane spożywanie jajek – wystarczające będzie włączenie do diety już jednego dziennie.
Łatwość w przyrządzaniu
Kolejną zaletą jajek jest to, że mogą przyjmować różne formy. Zjemy je ugotowane na miękko lub na twardo, sadzone, jako jajecznica czy omlet na słodko lub słono. Wystarczy dodać jeszcze kilka składników, aby stworzyć pełnowartościowe śniadanie. Możliwości wyboru jest wiele, dlatego każdy ma szansę włączyć jajka do swojej diety pod swoją ulubioną postacią. Uczucie sytości po posiłku będzie towarzyszyć nam przez długi czas, dzięki czemu ograniczymy podjadanie przed kolejnym. Zatem jajka – jako produkty bogate w kwasy tłuszczowe – mogą stać się skutecznym składnikiem diety, gdy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów.