pparty.pl

Moda, Uroda, Zdrowy styl życia

źródło magnezu w pożywieniu
Uroda Zdrowie

Najlepsze źródła magnezu w pożywieniu

Magnez jest niesamowicie ważnym minerałem, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jego niedobór objawia się szeregiem przykrych dolegliwości, takich jak częste i bolesne skurcze, drganie powiek czy drętwienie kończyn. Niedostateczna ilość magnezu w organizmie odbija się również bardzo niekorzystnie na układzie nerwowym, który przestaje sprawie funkcjonować.

Osoba, której brakuje tego minerału, dużo częściej się denerwuje i gorzej radzi sobie ze skutkami stresu. Dlatego tak ważne jest, aby kontrolować stały poziom magnezu w organizmie. Przy jego niedoborze watro wprowadzić suplementację, a także zmienić nawyki żywieniowe, przez które magnez może być wypłukiwany z organizmu. Aby wiedzieć, jakie produkty są dla nas najkorzystniejszej, warto dowiedzieć się, co stanowi najlepsze źródło magnezu w pożywieniu.

Jakie produkty stanowią źródło magnezu w pożywieniu?

Miłośnicy słodyczy mogą być zadowoleni, bowiem to właśnie czekolada, a ściślej mówiąc kakao w niej zawarte, jest bogatym źródłem magnezu. Należy jednak pamiętać, że tylko wysokiej jakości czekolada, o odpowiedniej zawartości kakao, jest w stanie dostarczyć organizmowi tego cennego minerału.

Pestki dyni, migdały i orzechy to produkty, które należy wprowadzić do diety, aby zachować odpowiedni poziom magnezu w organizmie. Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Mogą być używane jako dodatek do potraw, które będą pyszne i bogate w składniki odżywcze.

Kasze, które niegdyś stanowiły podstawy kuchni polskiej, dziś są produktem nieco zapomnianym, choć powoli wracającym do łask. I bardzo słusznie bowiem kasze są niezwykle bogatym źródłem magnezu i innych składników odżywczych. Jeśli cierpimy na niedobór tego minerału, warto zacząć dzień od pysznej kaszy, którą przyrządzić można na miliony sposobów.

Chyba każdy słyszał o prozdrowotnych właściwościach zielonych warzyw. Jeśli chodzi o zawartość magnezu, zdecydowany prym wśród zielonych warzyw liściastych wiedzie szpinak. Osoby, którym doskwiera deficyt magnezu, z pewnością poczują się lepiej po wprowadzeniu do swojej diety zielonych warzyw.

Ludzie całkiem niesłusznie obawiają się roślin strączkowych

Oczywiście istnieje ryzyko, że zjedzone w niewłaściwy sposób bądź w niewłaściwej kombinacji mogą powodować przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia. Warto jednak zainteresować się, jakie właściwości posiadają rośliny strączkowe. Osoby z niedoborem magnezu z pewnością powinny wprowadzić do swojego jadłospisu dania z grochem i fasolą.

Magnez jest minerałem, który niestety bardzo łatwo jest wypłukać z organizmu przy nieprawidłowych nawykach żywieniowych. Jego niedobór jest wyjątkowo uciążliwy, dlatego warto kontrolować poziom magnezu i organizmie i w razie potrzeby stosować produkty, które stanowią bogate źródło magnezu w pożywieniu.